Izlet u Rude

ulazak u rudnik

Mala skupina gimnastičkih ranoranilica u subotnje jutro 29. lipnja, prije 8 sati, okupila se na Autobusnom kolodvoru u Samoboru.

Autoturistovom redovitom linijom za 15-ak minuta stigla je vesela družina u Rude, malo mjesto poznato po Rudarskoj greblici (finom slanom kolaču od sira), Rukometnom klubu Rudar i KUD-u Oštrc (koji svake godine odnese nagradu na Samoborskom fašniku) i naravno rudniku Svete Barbare.

Živahne gimnastičarke Sara, Mia, Maja, Dora, Nika, Helena i Lucija, u pratnji mame Jasne, trenerice Martine i predsjednice kluba Kristine iz središta Ruda, uz potok rudarsku Gradnu krenule su lagano u brdo.

krećemo

krećemoooo: prvi red Dora, Helena, Sara, Mia, Maja i Nika

drugi red: Kristina, Lucija i Martina

uzbrdo

pinklec na rame, put pod noge

Dobrih 40-ak minuta vježbale su stražnju ložu, usput berući šumske jagode. Nakon jagoda na red je došla slatka trešnja, na kojoj su pokazale i svoja penjačka umijeća i smisao za urešavanje. Kirešen-rinčice nadopunile su kasnije vjenčićem od ivančica.

trešnja

cure su navalile na trešnju

Lucija i Maja na trešnji

Maja i Lucija na trešnji

kirsch naušnice

tri Kirschenheuterice s kiršen-naušnicama

Lucija ivančice

vila Lucija

Kod mame Jasne velike su popile kavicu, a male su isprobale ljuljačku, viseću kuglanu, ležalicu na drvetu i na kraju odradile stojeve zajedno s Martinom.

 maja kuglana

Maja slaže čunjeve

kuglanje

Sara, Helena i Dora kuglaju

helena drvo

Helena i Dora uživaju

 

stojevi                            stojevi 1

 

 

 

 

 

 

 

priprema, pozor…                                                                                                                                                          stoj!

A onda se ponovno trešnja našla na putu do rudnika. Usput su upoznale nekoliko velikih puževa golaća, leptira…

Vodič Kruno već je čekao kod rudnika. U zelenim kutama i s rudarskim kacigama na glavi uz rudarski pozdrav SRETNO krenulo je polusatno razgledavanje rudnika.

rudnik tabla

rudnik Svete Barbare

ulazak u rudnik

“mali zeleni”

Rudarskim radovima od 2007. do početka 2012. godine obnovljeno je ukupno 350 metara rovova Sveto Trojstvo i  Kokel koji su povezani starim otkopima željezne rude (siderita). Treći rov Vlašić, nekada glavni izvozni rov bakrene rude, nije još otvoren.

Curke su isprobale tvrdoću gipsa, mekoću gline, mokre potporne stupove građene na njemački i poljski način, čule priču o bergmanima (Mia i Maja bile su voljne ići ih potražiti), gacale po blatu i uspinjale se 30 m uskim stubama. Tko se uspeo zadnji nećemo otkriti, ali vodič Kruno je vrlo pristojno rekao da rade do 18 sati i da ima vremena. Pri samome izlasku zainteresirao ih je vrijedni pletač mreže – pauk, ali nijedna se nije u mrežu ulovila.

u rudnikupauk

2 Responses to Izlet u Rude

 1. Sara Kormoš kaže:

  Bilo mi je super i jedva čekam da se ponovi slično.

  • Martina kaže:

   Draga Sara, baš nam je drago. Već imamo u planu planinarsku šetnju preko Vrhovčaka do Grgosove špilje. Slobodno i ti daš neki prijedlog.

   Ljetni gimnastički pozdrav, GKS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Designed by: seo services | Thanks to credit repair, web design st louis and std testing