110. godina Hrvatskog gimnastičkog saveza

06.11.1904. dolazi do poticanja sokolstva na Sušaku gdje je i osnovan Savez sokolskih društava, te je ovaj datum upisan u Statut Hrvatskog gimnastičkog saveza kao „Dan gimnastike“.

Gimnastika je jedan od najstarijih olimpijskih sportova, i u početku je prakticirana na starim Olimpijskim Igrama, kada su natjecatelji izvodili raznolike vježbe koji bi se mogli nazvati “gimnastičkim”. One su uključivale hrvanje i preskakanje bikova, u skladu sa slikama koje su se mogle naći na starim glinenim posudama. Ustvari, ime “gimnastika” dolazi iz stare grčke riječi “gumnos” što u doslovnom prijevodu znači “nag”. Iz ovog razloga, žene su bile isključene iz Olimpijskih Igara toga doba, ne samo kao natjecateljice, nego kao i gledateljice.

Najpoznatiji hrvtaski gimnastičari

 

hrgym3-Copy-300x300

I mi smo dio hrvatske gimnastike!

Prije 18 godina, 28. listopada 1996. g. osnovan je Gimnastički klub Samobor.

Tako je Hrvatska dobila svoj 25. gimnastički klub, koji će njegovati mušku i žensku sportsku gimnastiku. Klub je nastao iz sekcije sportske gimnastike Osnovne škole Bogumila Tonija. Prvi trener kluba bio je Zvonimir Ilić, a s njim su od samih početaka surađivale i dvije današnje trenerice: Martina Bublić i Sandra Vraneković, danas Jurković. Tajnica kluba i glavna trenerica, odlaskom gospodina Zvonimira Ilića 1998. godine u SAD, postala je prof. TZK Nives Košnjar.

Zapaženi nastupi i odlični razultati ne bi bili mogući da svojim predanim radom Klub ne pomažu treneri: Martina Bublić, Sandra Vraneković, prof., Andreja Popović, Sonja Kovljanin (kasnije Jandrečić), Tanja Kovljanin, Andreja Ivić i Kristian Periša te prof. Duško Kovljanin, Lucijan Krce, Tomislav Kolenić, Ivan Mardešić, Darko Frajt…

Danas, na čelu Uprave, u svom drugom mandatu, za napredak Gimnastičkog kluba Samobor

i razvoj sportske gimnastike u Samoboru svoj doprinos daje predsjednica  Kristina Kirschenheuter.

GK Samobor danas broji stotinjak redovitih vježbača i vježbačica od predškolske dobi do srednje škole.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Designed by: seo services | Thanks to credit repair, web design st louis and std testing